قابل توجه داوطلبان عضویت در سومین دوره شورای عالی

قابل توجه داوطلبان عضویت در سومین دوره شورای عالی

 

"بسمه تعالی"

"قابل توجه داوطلبان عضویت در سومین دوره شورای‌عالی"

 

جامعه حسابداران رسمی ایران با هدف اطلاع‌رسانی و ایجاد انگیزه برای مشارکت گسترده‌تر در انتخابات، در نظر دارد از تاریخ 20 الی 31 تیرماه جاری با اختصاص فرصتی مساوی به داوطلبان عضویت در شورای‌عالی، برنامه‌های آینده آنان را جهت اطلاع سایر اعضاء در سایت جامعه قرار دهد بدیهی است انعکاس برنامه‌ها دلیل بر تائید جامعه نبوده و صرفاً جنبه اطلاع‌رسانی دارد لذا از داوطلبان دعوت می‌شود برنامه‌های خود را در یک صفحه کاغذ A4 با فونت TAHOMA، سایز 13 ، حداکثر در 13 سطر تایپ و پس از امضاء به‌همراه فلاپی مربوط به جامعه ارسال فرمایند.

 

ضمنا نظر به اینکه قرار است صرفا برنامه داوطلبان محترم شورایعالی به اطلاع اعضا برسد، لذا سایر اطلاعات ارائه شده توسط داوطلبان مزبور (شامل سوابق کاری، سوابق تحصیلاتی و ...) در سایت جامعه قرار نخواهد گرفت.

 

جامعه حسابداران رسمی ایران

منبع: جامعه حسابداران رسمی ایران

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
اطلاعیه درخصوص "بیمه مسئولیت حسابرسان"

اطلاعیه درخصوص "بیمه مسئولیت حسابرسان"

 

"باسمه تعالی"

 

اعضاء محترم

 

با سلام،

احتراماً باستحضار می‌رساند، پس از تشکیل جلسات کارشناسی متعدد با مدیران و کارشناسان بیمه و اخذ دیدگاههای مختلف صاحبنظران نهایتاً در اواخر سال 1385 متن پیش‌نویس قرارداد بیمه مسئولیت حسابرسان نهائی شد.

عنایت دارند که برای اولین بار در ایران چنین قراردادی بین موسسات حسابرسی با شرکتهای بیمه منعقد می‌شود، لذا لازم بود جوانب مختلف موضوع منجمله حدود و میزان مسئولیت ناشی از اجرای این قرارداد برای موسسات و نیز شرکتهای بیمه و به حداقل رساندن ابهامات در این‌خصوص، مورد بررسی و تدقیق قرار گیرد تا بتواند پوشش بیمه‌ای کافی در قبال خسارت مالی ناشی از "اشتباهات احتمالی" حسابرسان ایجاد گردد.

این پوشش فقط موارد ناشی از، قصور و سهل‌ا نگاری در انجام کارهای حرفه‌ای را در بر می‌گیرد که سبب ضرر و زیان برای اشخاص ثالث گردد. البته قضاوت در چنین مواردی به یک مرجع حرفه‌ای می‌بایست واگذار می‌شد که پس از بررسیهای لازم، "جامعه" به‌عنوان حکم مرضی‌الطرفین انتخاب گردید.

تعین میزان " حق‌ بیمه" نیز به لحاظ استقبال موسسات حسابرسی و ایجاد جاذبه‌های شرکتهای بیمه واجد اهمیت زیادی است.

لذا پیشنهاد مبنای قیمت و شرایط مالی قرارداد، در اختیار شرکتهای بیمه قرار گرفته‌ است تا تفاهم‌نامه گروهی "بیمه مسئولیت مدنی حسابرسان" بین جامعه و شرکتی منعقد ‌گردد که بهترین شرایط و مناسب‌ترین قیمت را پیشنهاد نماید.

بدیهی است متعاقباً پیشنهادهای واصله از شرکتهای بیمه و نهایتاً شرکت بیمه‌ای که می‌تواند طرف قرارداد واقع شود به اطلاع خواهد رسید.

 

و من‌ا... التوفیق

لطفعی لطفعلیان ‌صارمی

 

 

منبع : جامعه حسابداران رسمی ایران

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 67

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 67

شماره : 67

تاریخ : 20/9/1385

 

پرسش :

آیا طبقه‌بندی داراییها و بدهیهای به جاری و غیرجاری در ترازنامه شرکتهای پیمانکار ضرورت دارد و آیا سپرده‌های مکسوره از صورتحسابهای پیمانکاران توسط کارفرمایان در این‌گونه شرکتها ماهیت مطالبات تجاری دارد؟

 

 

پاسخ :

طبق استاندارد حسابداری شماره 14 تحت عنوان ”نحوه ارائه داراییهای جاری و بدهیهای جاری“، داراییها و بدهیهای یک واحد تجاری زمانی به‌عنوان جاری طبقه‌بندی می‌شود که انتظار رود طی یک چرخه عملیاتی معمول واحد تجاری یا ظرف یکسال از تاریخ ترازنامه، هر کدام طولانی‌تر است ، مصرف، فروخته یا تسویه شود. لذا در صورتی که چرخه عملیاتی یک شرکت پیمانکار یک سال یا کمتر از آن باشد، لازم است ترازنامه طبقه‌بندی شده بر مبنای تفکیک داراییها و بدهیها به جاری و غیر جاری ارائه شود. اما چنانچه شرکت پیمانکار قراردادهایی را منعقد کند که مدت اجرای آن خیلی طولانی و یا دوره‌های زمانی اجرای آن طولانی و متفاوت باشد، از آنجا که تعیین چرخه عملیاتی شرکت مواجه با ابهام میگردد، در تهیه صورتهای مالی دوره‌ای یا سالانه، الزامی به تفکیک داراییها و بدهیها به جاری و غیرجاری نیست.

لازم به یاد‌آوری است که مطالب بالا منحصر به شرکتهای پیمانکار نیست و در شرکتهای غیر پیمانکار که چرخه عملیات آنها طولانی یا نامشخص باشد (مانند شرکتهای شهر جدید و انبوه‌سازان ساختمان) نیز طبقه‌بندی مزبور ضرورت ندارد .

درمورد سپرده‌های مکسوره توسط کارفرمایان از صورتحسابهای شرکتهای پیمانکار، تنها سپرده حسن انجام کار ماهیت مطالبات تجاری دارد.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 66

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 66

شماره : 66

تاريخ   : 18/2/1385

 

پرسش :

نحوه انعکاس وجوه نقد مشتريان نزد کارگزاران بورس اوراق بهادار در صورتهاي مالي شرکتهاي کارگزاري چگونه است؟

 

 

پاسخ :

طبق ماده 30 ”آيين‌نامه معاملات در سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران“ (مصوب جلسه 17/12/1383 شوراي بورس) کارگزاران مکلفند تمام وجوهي را که از مشتريان خود براي انجام معامله دريافت مي‌دارند در حساب جاري مخصوصي که نزد يکي از بانکها و تحت عنوان ”حساب جاري معاملاتي کارگزاري“ به نام خود باز مي‌کنند منظور نمايند و مجاز نيستند به هيچ وجه، وجوه مشتري (شامل وجوه حاصل از فروش اوراق بهادار مشتري) را براي مدتي خارج از زمان تعيين شده در دستورالعمل مربوط، نزد خود نگاه دارند و يا هرگز از محل وجوه آنها، براي ساير مشتريان و يا کارگزاري خود معامله انجام دهند. به اين ترتيب وجوه مشتريان ناشي از موارد ياد شده در بالا اگرچه در حساب بانکي به نام کارگزار است، اما کارگزار در استفاده و بکارگيري از اين وجوه با محدوديتهاي مقرراتي شديدي مواجه است. از اين رو کارگزار بر وجوه مذکور تسلط مالکانه ندارد و در چنين شرايطي وجوه مزبور فاقد معيارهاي کافي براي شناخت بعنوان دارائي است. با اين وجود، انعکاس کل موجودي نقد و کسر وجوه نقد متعلق به مشتريان از آن در متن ترازنامه اطلاعات مفيدي را براي استفاده کنندگان صورتهاي مالي فراهم مي‌کند و لذا اين نحوه عمل تجويز مي‌شود. به اين ترتيب، انعکاس جريانهاي ورود و خروج ناشي از اين وجوه در صورت جريان وجوه نقد، ضرورت ندارد.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 65

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 65

شماره : 65

تاریخ : 11/2/1385

 

پرسش :

طبق بند ”ج“ تبصره 1 قانون بودجه سال 1385 کل کشور، کلیه شرکتهای دولتی موضوع تبصره یاد شده موظف شده‌اند علاوه بر پرداخت مالیات عملکرد سال 1384، حداقل چهل درصد سود ابرازی (سود ویژه) سال 1384 خود را به حساب درآمد عمومی واریز نمایند. شرکتهای دولتی که قسمتی از سهام آنها متعلق به بخش غیردولتی است، به تناسب میزان سهام بخش غیردولتی، مشمول پرداخت وجوه موضوع تبصره یاد شده نمی‌باشند و سهم بخش غیردولتی باید به سهامداران بخش یادشده پرداخت شود. نحوه برخورد حسابداری با این موضوع چگونه است؟

 

 

پاسخ :

با توجه به قسمت اخیر تبصره یاد شده که شرکتهای دولتی را مکلف به واریز سهم بخش دولتی به حساب درآمد عمومی و پرداخت سهم بخش غیردولتی به سهامداران مربوط کرده است، کلیه شرکتهای دولتی مشمول تبصره یاد شده در بالا باید چهل درصد سود ویژه سال 1384 را تحت عنوان تقسیم سود در صورتهای مالی سال 1384 منظور کنند. ضمناً ، هرچند که براساس مفاد برگ پاسخ به پرسشهای فنی شماره 58 مورخ 2/3/1384، سی‌ درصد سود ابرازی سال 1383 (موضوع بند ”ج“ تبصره ”1“ قانون بودجه سال 1384) باید ذیل رقم مالیات بر درآمد عملکرد در صورت سود و زیان منعکس شود، معهذا به منظور تأمین قابلیت مقایسه بیشتر اطلاعات مالی، تغییر طبقه‌بندی اقلام مقایسه‌ای مربوط در صورتهای مالی سال 1384 توصیه می‌گردد.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 64

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 64

شماره : 64

تاریخ : 2/8/1384

 

پرسش :

در مواردی که واحد سرمایه‌پذیر، واحد فرعی یا وابسته واحد سرمایه‌گذار نیست، اما هر دو تحت کنترل یا نفوذ قابل ملاحظه مشترک یک واحد تجاری اصلی هستند، آیا واحد سرمایه‌گذار می‌تواند تصویب سود سهام توسط مجمع عمومی واحد سرمایه‌پذیر را به‌عنوان رویداد تعدیلی محسوب و درآمد سود سهام را بر این مبنا شناسائی کند؟

 

 

پاسخ :

طبق پیوست استاندارد حسابداری شماره 5 باعنوان ” حسابداری رویدادهای بعد از تاریخ ترازنامه“ شناسایی زودهنگام سود سهام به‌دلیل تعدیلی بودن رویداد تصویب سود سهام، تنها درمورد سود سهام حاصل ازسرمایه‌گذاری در ” واحدهای تجاری فرعی و وابسته“ مجاز است. واحدهای مورد نظر علیرغم این که تحت کنترل یا نفوذ قابل ملاحظه مشترک واحد تجاری اصلی هستند، اما خود کنترل یا نفوذ قابل ملاحظه‌ای بر یکدیگر ندارند . ازاین رو، تصویب سود سهام مربوط به اینگونه سرمایه‌گذاریها رویداد تعدیلی نیست و سود سهام مربوط تنها باید در دوره‌ مالی احراز دریافت ، توسط واحد سرمایه‌گذار شناسایی شود.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 63

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 63

شماره 63

تاریخ : 28/6/1384

 

پرسش :

کاهش ارزش بازار سرمایه‌گذاری بلندمدت در بورس در چه وضعیتهایی به‌عنوان کاهش دایمی تلقی می‌شود و درصورت ضرورت احتساب ذخیره، مبلغ آن برچه مبنایی تعیین می‌گردد؟

 

 

پاسخ :

برپایه استاندارد حسابداری شماره 15باعنوان ”حسابداری سرمایه‌گذاریها“، از آنجا که سرمایه‌گذاری بلندمدت با قصد نگهداشت برای مدت طولانی تحصیل می‌شود، ارزش بازار آن از نظر اندازه‌گیری سود و زیان دوره، معمولاً مربوط تلقی نمی‌گردد. زیرا، مدیریت واحد سرمایه گذار، قصد یا توان آن را ندارد که این ارزش را از طریق فروش سرمایه گذاری متبلور سازد. بدین‌ترتیب، کاهش در ارزش بازار این‌گونه سرمایه‌گذاری‌ها لزوماً کاهش دایمی محسوب نمی‌شود. همچنین وقوع زیان عملیاتی در یک یا چند سال متوالی در واحد سرمایه‌پذیر الزاماً به معنای وقوع کاهش دایمی در ارزش سرمایه‌گذاری درسهام آن واحد نیست.

منظور از کاهش دایمی در ارزش سرمایه‌گذاری، کاهشی است که انتظار نمی‌رود دربلندمدت برگشت شود. دایمی بودن کاهش در ارزش سرمایه‌گذاری بلندمدت باید با توجه به مجموعه مواردی ازقبیل متغیرهای اقتصادی، شرایط حاکم برصنعت (مثلاً شدت ‌رقابت ‌و شتاب تغییرات در فناوری)، فعالیتهای انتفاعی واحد سرمایه‌پذیر، تداوم زیاندهی ،عدم بازگشت ارزشهای اولیه بازار به مدت طولانی یا استمرار کاهش ارزش، سنجیده شود. درهرحال مسئولیت تعیین موقتی یا دایمی بودن کاهش ارزش سرمایه‌گذاریهای بلندمدت با مدیریت واحد سرمایه گذار است که برای این منظور ضروری است از نظر کارشناسان با صلاحیت استفاده شود.

درصورت احراز دایمی بودن کاهش در مبلغ دفتری سرمایه‌گذاری بلندمدت، ارزش سرمایه‌گذاری و درنتیجه مبلغ ذخیره کاهش ارزش آن، برمبنای ارزش فعلی جریانهای آتی وجوه نقد مورد انتظار از سرمایه‌گذاری تعیین می‌شود. درتعیین ارزش سرمایه‌گذاری، توجه به عواملی از قبیل ریسک، میزان سهام متعلق به واحد سرمایه‌گذار در واحد سرمایه‌پذیر، محدودیت در توزیع سود سهام توسط واحد سرمایه‌پذیر و محدودیت در واگذاری سهام آن نیز ضروری است.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 62

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 62

شماره 62

تاریخ : 14/6/1384

 

پرسش :

مادام که افزایش سرمایه در مرجع ثبت شرکتها به ثبت نرسیده باشد مبالغ مربوط به افزایش سرمایه چگونه در صورتهای مالی شناسایی و منعکس می‌شود؟

 

 

پاسخ :

پس از تصویب افزایش سرمایه در مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام، مبالغ مرتبط با موارد زیر درحسابی به نام ” علی‌الحساب افزایش سرمایه“ ثبت می‌شود:

الف – وجوه نقد دریافتی، در زمان دریافت

ب – مطالبات حال شده اشخاص ، در زمان پذیره‌نویسی حق تقدم

پ – انتقال از محل سود انباشته و اندوخته‌ها، در زمان تصویب افزایش سرمایه توسط مجمع

علی الحساب افزایش سرمایه به منزلة آوردة صاحبان سهام تلقی و جزء مبادلات با صاحبان سهام محسوب می‌شود. لذا تا زمان ثبت افزایش سرمایه در مرجع ثبت شرکتها، باید در بخش حقوق صاحبان سهام و بلافاصله بعد از سرفصل سرمایه ثبت شده تحت عنوان ”افزایش سرمایه در جریان“ منعکس شود.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 61

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 61

شماره : 61

تاریخ : 13/4/1384

 

پرسش :

درمواردی که بابت علی‌الحساب معاملات با خریداران و فروشندگان، چک یا سایر اسناد مدت‌دار دریافت یا صادر میگردد، تا زمانی که مبلغ این‌گونه اسناد عملاً تأدیه نشده است، آیا اطلاق پیش‌دریافت و پیش‌پرداخت به این‌گونه اقلام و شناسائی آنها تحت این عناوین درصورتهای مالی صحیح است؟

 

 

پاسخ :

اگرچه طبق روش مورد عمل در شرکتها، این‌گونه اسناد به‌عنوان پیش‌پرداخت یا پیش‌دریافت در دفاتر ثبت می‌گردد، اما برای مقاصد تهیه صورتهای مالی ، لازم است مبلغ این‌قبیل اسناد که تاتاریخ ترازنامه عملاً تأدیه نگردیده و درنتیجه تحت عناوین اسناد دریافتنی یا پرداختنی در دفاتر باقیمانده است ، از پیش‌دریافت یا پیش‌پرداخت متناظر آن کسر شود. ضمناً در موارد با‌اهمیت، ارائه اطلاعات مربوط در یادداشتهای توضیحی ضروری است.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 60

پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 60

شماره : 60

تاریخ : 13/4/1384

 

پرسش :

طبق تعریف مندرج در استاندارد شماره 18،سهم اقلیت عبارت است از “ آن بخش از خالص عملکرد مالی و خالص داراییهای یک واحد تجاری فرعی که قابل انتساب به سهامی است که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم ازطریق واحدهای تجاری فرعی دیگر، به واحد تجاری اصلی تعلق ندارد”. باعنایت به تعریف بالا ،چنین بنظر میرسد که سهم اقلیت ، دربرگیرنده سودهای تحقق نیافته ناشی از معاملات واحد تجاری فرعی با واحد تجاری اصلی نیز می‌باشد. آیا چنین برداشتی صحیح است؟

 

 

پاسخ :

تعریف مندرج دراستاندارد درخصوص سهم اقلیت باید باتوجه به سایر مندرجات استاندارد مطالعه و بکار گرفته شود. برای تهیه صورتهای مالی تلفیقی باید کلیه ضوابط تلفیق مقرر دراستاندارد، ازجمله حذف معاملات درون گروهی طبق بند 27 استاندارد، لحاظ شود و سپس سهم اقلیت ازخالص عملکرد مالی شرکت فرعی دراین چارچوب محاسبه گردد. بدین ترتیب سهم اقلیت ازخالص عملکرد مالی و خالص داراییهای شرکت فرعی، پس از حذف سودهای تحقق نیافته معاملاتی که آثار آن درمبالغ دفتری دارائیهای گروه منعکس است ، محاسبه و تعیین می‌شود.

 

 

دسته ها :
يکشنبه سی یکم 4 1386
X